GRŠKA MELOPITA - sirova pita z medom

01. februar 2018

kuharska delavnica JEJ LOKALNO - RAZMIŠLJAJ GLOBALNO

 

V oktobru 2016 smo skupaj odkrivali različne recepte z vseh koncev sveta. Pridružila se nam je Irena Žmuc, urednica knjige, kjer so na kupu izbrani zanimivi recepti s celega sveta. Trinajst svetovnih muzejev in institucij je namreč sodelovalo pri projektu Jej lokalno – Razmišljaj Globalno (Eat Local – Think Global), v posebno knjižico pa jih je uredila Irena Žmuc.

 

TESTO:
300 g moke
20 g sladkorne sipe
5 gr soli
150 g zelo mrzlega masla
mrzla voda

NADEV:
700 g sira mizithra ali anthotiro (nadomestek je ricotta)
250 g svetlega medu
100 g sladkorja
3 g soli
4 velika jajca
naribana lupinica 1 limone
13 g vaniljevega izvlečka

 

PRIPRAVA:

TESTO: Zmešamo suhe sestavine, nato pa z rokami ali v mešalcu vgnetemo na kocke narezano mrzlo maslo do velikosti krušnih drobtin. Dodamo stepeno jajce in gnetemo, dokler se testo ne začne sprijemati. Če je presuho, dodamo žlico mrzle vode. Testo oblikujemo v kroglo in ga zavijemo v folijo; tako naj v hladilniku počiva pol ure.
Ohlajeno testo nato zvaljamo med dvema peki papirjema. Odstranimo zgornji papir in testo prenesemo v pekač za pite s snemljivim dnom (2r=28 cm), ki smo ga prej dobro namazali z maslom. Testo pritisnemo ob zgornjem robu, z vilicami pa večkrat prebodemo dno in pečemo v ogreti pečici na 180˚ od 15 do 20 minut oziroma do zlato rjave barve.

NADEV: Z mešalcem zmešamo ricotto, med, sladkor in sol v gladko zmes brez grudic. Postopoma vmešamo jajce po jajce, na koncu dodamo vaniljo in limonino lupinico. Mešanico zlijemo na pečeno testo in pečemo v ogreti pečici na 180° 30 minut, oziroma dokler površina ne pozlati. Pita naj se v pekaču hladi 5 minut, na servirnem krožniku pa naj se povsem ohladi. Polijemo z medom in posujemo s cimetom.

 

ZGODOVINA:
Med in sir sta bila del grške kuhinje od prazgodovine. Sploh med je bil dragocena sestavina, ki se omenja kot hrana bogov in herojev. Recepta iz arhaične Grčije ne poznamo, v klasični dobi Aten pa že omenjajo recepte za t.i. melopite. Recept je preživel bizantinsko obdobje, danes jo pečejo na Egejskih otokih, na nekaterih območjih je postala praznična jed grške ortodoksne velike noči.

Mlinar & Mlinar razstavni salon

Župančičeva 18, 1000 Ljubljana

Slovenija

tel: +386 1 241 65 20

GSM: + 386 51 424 499



Odpiralni čas:

PON - PET 10 -17ih

Ob sobotah in zunaj delovnika smo vam na voljo po predhodnem dogovoru.

Mlinar pohištvo d.o.o.

Vojkova 25, 5280 Idrija

Slovenija

tel: +386 5 373 47 30



Odpiralni čas:

Na voljo smo vam po predhodnem dogovoru.

 

Pišite nam