Idrijski žlikrofi

19. april 2018

Bližajo se prazniki in počitnice. Vsa družina se bo ponovno zbrala na kupu, zato se spodobi, da se srečamo ob naši klasični '' nedeljski južni'' - idrijskih žlikrofih.

SESTAVINE (za približno 150 žlikrofov):

ZA TESTO
do 300g bele moke
​1-2 jajci
olje
​voda ali mleko (po potrebi, da testo postane mehkejše)

ZA NADEV
do 500g krompirja
​do 50g ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine
50g čebule
drobnjak
črni poper
sol
​majaron

PRIPRAVA:

Iz moke, jajc in vode (ali mleka) zamesimo testo, ki naj bo mehkejše kot za rezance. Testo gnetemo tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske.

​Nadev za žlikrofe pripravimo iz kuhanega krompirja, ki ga še toplega pretlačimo. Toplemu krompirju dodamo na maščobi prepraženo čebulo, nato primešamo še začimbe in dišavnice. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo voljno zmes. Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice (premer 1-1,5cm). 

​Predhodno pripravljeno in spočito testo na tanko razvaljamo na debelino 1-2mm in razrežemo na trakove (širina 2-3 cm). Na razvaljano testo za žlikrofe polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Testo zavihamo in ga med kroglicami stisnemo, da se plasti testa med seboj sprimejo. Med kroglicami testo nežno prerežemo (lahko uporabite majhen krožnik ali nož). Na vrh vsake kroglice vtisnemo vdolbinico in pri tem pazimo, da testa ne pretrgamo. Tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka.

Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo in pokrijemo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamemo jih iz kropa in takoj serviramo. 

Idrijske žlikrofe lahko ponudimo kot toplo predjed, prilogo različnim mesnim jedem z omako ali kot samostojno jed, zabeljeno z ocvirki ali različnimi mesnimi, zelenjavnimi in ostalimi omakami.
 


​Pa dober tek!

 

Mlinar & Mlinar razstavni salon

Župančičeva 18, 1000 Ljubljana

Slovenija

tel: +386 1 241 65 20

GSM: + 386 51 424 499



Odpiralni čas:

PON - PET 10 -17ih

Ob sobotah in zunaj delovnika smo vam na voljo po predhodnem dogovoru.

Mlinar pohištvo d.o.o.

Vojkova 25, 5280 Idrija

Slovenija

tel: +386 5 373 47 30



Odpiralni čas:

Na voljo smo vam po predhodnem dogovoru.

 

Pišite nam